Munkaruházat
Munkaruházat

A huszadik század első felében nem fordítottak kellő figyelmet a munkások védelmére és ez meglátszik a statisztikákon is, hiszen jóval nagyobb volt az ipari balesetek száma. A huszadik század második felétől azonban kötelezővé tették az munkaruházat viselését és ezzel egyszerre a súlyos balesetek száma is csökkent.

Természetesen ez nemcsak a munkaruházat számlájára írható, de ennek is nagy szerepe van benne. A különböző munkavédelmi eljárások bevezetésére is szükség volt a balesetek számának csökkenéséhez.

Az ipar minden területén szükség van valamilyen speciális viseletre, aminek elsősorban a munkások épségének megóvása a fő feladata, de egyéb funkciói is lehetnek. Akik éles tárgyakkal dolgoznak, azok gyakran viselnek erős kesztyűket, amin nem hatol át az éles szerszám.

Az építkezéseken pedig a védősisak használata kötelező. A munkaruházat sok esetben nemcsak a munkást, hanem a terméket is védi. A szennyeződés nagy gondot okozhat az élelmiszeriparban, illetve a gyógyszeriparban is. Itt kettős feladatot lát el a munkaruházat.