energiamonitoring
Energiamonitoring

A modern kor egyik komoly problémája az állandó energiahiány. Ez valamelyest érthető, ha kicsit jobban belenézünk abba, hogy milyen úton történik meg a szükséges mennyiség kinyerése és felhasználása. Jelenleg a fő forrás a fosszilis nyersanyagok nagyfokú égetése, ami csak ideig-óráig fog működni. A készletek végesek, ezért megéri és kötelező is takarékoskodni ahol csak lehet. Ezt a célt hivatott támogatni az energiamonitoring fogalomköre.

Voltaképpen egy olyan analitikai módszerről van szó, aminek a segítségével könnyedén felmérhetőek azok a lényeges pontok, ahol kifejezetten nagy a vesztesség. Gyakran nem is gondolunk bele, hogy bizonyos munkafolyamatok 20 % az, ami elviszi a felhasznált energia 80 %-át. Ez igen komoly összegé, de ugyanakkor feltérképezve lehetőséget kínál arra, hogy jelentősen lecsökkentsük a költségeket. Egyszerű háztartások esetében a fűtésnek és a meleg víznek az előállítása az, ami kirívó anyagi vonzattal jár, de az energiamonitoring általában nagyobb cégekre és telephelyekre vonatkozó kötelező előírás.

Amennyiben egy olyan vállalkozásnak vagyunk a vezetője, ahol kifejezetten sok áramra, gázra vagy vízre van szükség, akkor számolnunk kell a megfelelő rendszer telepítésével a célunk elérése, vagyis az adatok gyűjtése érdekében. A számok segítenek abban, hogy a konkrét energiamonitoring megvalósuljon. Minden esetben számolnunk kell a részletekkel, hiszen csak így derülhet ki, hogy pontosan merre érdemes nekilátnunk a fejlesztéseknek. A modern technikai újítások révén ugyanis olyan készülékek kaphatóak, amelyek gyakran az elődeik energiaigényének a töredékéből hozzák ki ugyanazt vagy még nagyobb teljesítményt.

Már online is elérhetőek olyan kiváló energiamonitoring rendszerek, amelyek lehetővé teszik a gyors és pontos adatgyűjtést, ráadásul még a kormányrendeletnek is megfelelnek. A getenergy.hu weboldalon részletes tájékoztatást találunk erre vonatkozóan. Gondoskodjunk róla, hogy jelentős mértékben lecsökkentsük a költségeinket, amivel elérhetjük a környezetre gyakorolt terhek mérséklésének esélyét, valamint visszaszoríthatjuk a kiadásokat, miközben a hatósági előírásokat betartjuk!