Gerinctornával a hátfájás ellen
Gerinctornával a hátfájás ellen

Sajnos egyre többen panaszkodnak hátfájásra, amiről leginkább a mozgásszegény életmód, a hosszú ülőmunka tehet. Dolgozni, tanulni kell, ami általában egy íróasztal mögött történik, így elkerülhetetlen, hogy órákig üljünk ugyanabban a pozícióban. Mivel ezen a részén nem tudunk változtatni az életvitelünk során, ezért keresni kell valami olyan mozgásformát, ami enyhíti a gerinc egész napos terheléseit. Gerinctornával a hátfájás ellen intenzíven harcolhatunk, valamint ha időben kezdjük, megelőzhetjük azt. A gerinctorna a gerinc melletti izmok átmozgatására és megerősítésére alapoznak, amely által biztosabb tartást ad a gerincoszlopnak, amire így sokkal kevesebb teher hárul.

A gerinctornával hát fájás ellen már a kicsik is megismerkedhetnek, mivel a felnőttkori problémák sokszor már az iskolában való nyolc órai helytelen ülésből alakulnak ki. A gyermekek könnyedén és jókedvvel végzik a gyakorlatok, mivel számukra még olyan, mint egy játék. Szerencsére még ilyenkor fájdalmaik nincsenek, így semmilyen kellemetlenséggel nem járnak ezek a mozgássorok. Az idősebb korosztály a gerinctornával a hátfájás ellen küzdhetnek, aminek enyhítő hatását már az első alkalmaktól megtapasztalhatják és a rendszeres gyakorlásával egészen tünetmentessé is válhatnak.

A gerinctorna esetén is, ahogy minden sport után, nagyon fontos a levezetés és a nyújtás. A levezetés és a nyújtás az izomláz elkerüléséért felelős, mivel meggyorsítja a salakanyagok kiürülését, csökkenti a tejsav felhalmozódását az izomzatokban. Továbbá normalizálja a pulzust és a szív, vérkeringési rendszert is stabilizálja. Az edzések levezetése segít ellazulni és megtalálni a test és lélek összhangját. Így tehát mindig végezzünk nyújtógyakorlatokat, hogy legyen ideje a testünknek visszatérni a normál üzemmódba. Ha nincs rá időnk, akkor inkább az edzésből faragjunk le pár percet és akkor is nyújtsuk, hogy a kellemetlenségeket elkerülhessük. Sokan nem tudják, de a levezetés és a nyújtás kecsesebbé és hajlékonyabbá tesz, így mindenképp jótékony hatással lesz az alakformálás részeként is.