Vegán étkezés
Vegán étkezés

A táplálkozástudomány fejlődésével létrejöttek olyan étkezésbeli szemléletek, amelyek hátat fordítanak a hagyományos pörkölt – krumplipüré párosnak és inkább magukra, a bevitt anyagokra koncentrálnak. A vegán étkezés alapját az képezi, hogy csakis növényi szinteken tartják a tápanyagbevitelüket.

Ez azt jelenti, hogy semmiféle állati eredetű ételt nem fogyasztanak, sem húst, sem a belőlük származó anyagokat, olyant, mint tojás vagy tej. Egy átlagember azt gondolná, hogy „mennyi áldozatot hoznak egy hóbort miatt”, pedig itt nem áldozathozatalról van szó, hanem tudatos táplálkozásról. Például azt a fehérjét, amelyhez az állatok húsából szoktak hozzájutni, egy vegán inkább tofu, szója és ken fogyasztásával helyettesíti.

Ezekből ugyan nagyobb mennyiséget kell ennie, de lényegében ugyanúgy fehérjét nyer ki belőlük, mint mások a húsból. Sőt, a vashiány miatt sem kell aggódni, hiszen vannak olyan vasban gazdag növények, amelyekből ha elegendőt fogyaszt egy vegán, nem lesznek e téren sem problémái. Példának okáért, ilyen a gabona, a zöldborsó, a bab és a korpa is.