Sószoba az Olajág Otthonban

Kellemes zene, rendkívül barátságos légkör, kényelmes bútorok, a színskála minden árnyalatában játszó fények és persze töménytelen mennyiségű só esztétikusan elrendezve – ezt láthatják a csepeli idősotthon lakói, akik belépnek a helyiségbe. Aki belép, nem tud úgy kimenni, hogy le ne üljön, s ha már leült óhatatlanul is meglegyinti a nyugalom és az időtlen béke érzése.

Szeptember 7-én nyílt meg a csepeli öregek otthonában a sószoba, mely már az első pillanattól rendkívül nagy népszerűségnek örvend a lakók körében, de a dolgozók is szívesen megpihennek munkaidő után néhány percre. A megnyitó ünnepélyes keretek között zajlott, az idősotthonok főigazgatójának gondolatai és az Olajág Otthonok szalag átvágása után finomságokkal vártuk a megjelent lakókat, dolgozókat, vezetőket.

Az idősotthon sószobájának egyediségét tükrözi, hogy kétféle só is elhelyezésre került annak érdekében, hogy az élettani hatások kifejtésében segítsék egymást.

Igazán szerencsésnek mondhatja magát az, aki már járt a Parajdi Sóbányában, ahogy az Olajág Otthonok több lakója is. Parajd és környéke tökéletesen reprezentálja Tündérország, azaz Erdély varázslatosságát. A sóbánya a gigantikus méreteivel, a 120 méter mélyen a Föld gyomrában megtalálható látogatói szinttel, a klímájának rengeteg betegségre gyakorolt jótékony hatásával, de már pusztán csak a Föld középpontjához való közelebb tartózkodás élményével is várja a látogatókat.

A parajdi só vagy székely só – ahogy a XV. század óta nevezik – az Ősóceán kiszáradásakor keletkezett, s abban különbözik a többi sótól, hogy nem vonják ki belőle a természetes iszapot, ami egyedülálló természetes olajesszenciát tartalmaz, egyúttal a színét is meghatározza.

A parajdi só mellet szép rózsaszínű Himalája sótéglák is megtalálhatóak a sószobánkban. A Himalája só mindenféle szennyeződéstől és vegyi anyagtól mentes, hiszen a Föld legmagasabb hegyének gyomrában termelődött az évezredek leforgása alatt. Akárcsak a parajdi só, 84 különböző ásványi anyagot tartalmaz, és rendkívül kellemes ízzel rendelkezik.

A sóterápiás módszerek ajánlottak a fokozott szellemi munkát végző embereknek, akik hajlamosak a stressz által kiváltott betegségekre, illetve a sóterápia alkalmas olyan krónikus betegek kezelésére, akik valamilyen bőrgyógyászati, reumatikus, mozgásszervi, daganatos, vagy krónikus belgyógyászai betegségekben szenvednek. Rendkívül jó hatással vannak a műtétek utáni regenerálódásra, a krónikus légzőszervi betegségekre és az asztmás, allergiás betegségekre is.

Érdekesség – a legenda szerint – hogy ha nincs IV. Béla, Árpád-házi fejedelem és az ő leánya, Kinga, akkor ma nem lehetne segítségünkre az egészségügyi száraz sóterápia.

Az idősotthon lakói a legendákat és a sószobát is nagyon szeretik, ez látható a napi foglaltságon is.