UV védőszemüveg

A szolárium egy olyan berendezés, ami ultraibolya sugárzás segítségével barnít. UV-fénycsövek vannak beleépítve, amelyeknek belső felülete fényporral van bevonva, és így csak bizonyos mennyiségű sugarat engednek át. Annak érdekében, hogy elérjék a kívánt barna bőrszínt, ma már sokan a szoláriumot választják, de gyakran elfelejtik az UV védőszemüveg használatát.

Pedig az UV védőszemüveg használata azok közé a szabályok közé tartozik, amiket a biztonságos szoláriumozás érdekében mindenképpen be kell tartani. Az első dolog az, hogy tisztázni kell, milyen a szoláriumozni kívánó egyén bőrtípusa, hiszen ettől függ az, hogy milyen gyakran és mennyi időt kell a gépben töltenie annak érdekében, hogy elérje a kívánt barnaságot.

A bőrtípus megállapításához figyelembe kell venni a szemszínt, hajszínt, az eredeti bőrszínt, a testszőrzet színét, illetve mennyiségét, valamint azt, hogy vannak-e anyajegyek a test különböző részein. Ez nagyon fontos, hiszen egy világos bőrű már öt perc alatt is leéghet, egy sötétebb bőrűnek pedig akár tizenöt perc is kellhet, amíg a megfelelő árnyalatot eléri.

Természetesen nem lehet egyből ennyivel kezdeni, fokozatosan kell emelni a szoláriumban eltöltött időt. Az UV védőszemüveg használata a következő, amire nagyon oda kell figyelni, hiszen ha valaki gyakrabban szoláriumozik, és nem viseli, károsodhat a látása, és idős korára akár szürkehályog is kialakulhat, illetve egyes kutatások szerint nagyobb lesz a szemmel kapcsolatos daganatos megbetegedések kockázata.

Az UV védőszemüveg úgy van megalkotva, hogy szoláriumozás vagy akár napozás közben is védi a szemet a káros sugaraktól, de magát a barnulást nem akadályozza, hiszen olyan a formája, hogy nem marad miatta az arcon fehér folt. Viszont, ha valakinek szemműtétje volt, egy ideig nem javasolt még UV szemüveg viselésével sem a szolárium használata. Az orvos tanácsa a mérvadó abban, hogy mikortól lehet használni ilyen gépeket. Fontos figyelni ugyanakkor arra is, hogy a szoláriumozó ne viseljen közben semmilyen testékszert, vagy sminket.