Proximity kártya

Egyre többen alkalmaznak különféle biztonsági és riasztórendszereket az otthonuk védelmére, viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy sokaknak gondot, illetve kellemetlenséget okoz a kezelőegységen történő azonosítás.

Azonban a proximity kártya használatával kivédhető ez a probléma, hiszen így nem történhet meg, hogy valaki elfelejti a biztonsági kódot, ami gyerekek, idősek esetében nagyon fontos, valamint az elütés lehetősége is kizárható.

A rádiófrekvenciás vagy más néven proximity kártya ugyanúgy azonosításra alkalmas, csak sokkal kényelmesebben és gyorsabban alkalmazható, mintha egy kódot kellene beírni a rendszer ki- vagy bekapcsolására.

Két típusa is létezik, az aktív és a passzív kártya, amelyek közül az első önálló energiaforrással bír, míg a második a leolvasóból nyeri ki a pillanatnyi működéshez szükséges energiát. Felhasználóként a két proximity kártya közötti különbség főleg abban nyilvánul meg, hogy a passzív kártya hatótávolsága 5-20 cm, míg az aktívé 70-90 cm is lehet, így a két változat eltérő igényeket képes kielégíteni.