Összecsukható kerékpár
Összecsukható kerékpár

Egyre inkább figyelnek az emberek arra Magyarországon is, hogy tudatosan éljenek. Ez az élet minden szintjén érződik, viszont még csak nagyon enyhén. Tőlünk nyugatra viszont már elég magas szinten űzik ezt a felfogást, és még az sem furcsa számukra, ha egy öltönybe öltözött úriember összecsukható kerékpár társaságában utazik a metrón. Fel sem tűnik különösebben, hiszen annyira beleivódott a tudatukba az, hogy a föld védelme érdekében csökkenteni kell a káros anyag kibocsájtást, és helyette a testmozgásra kell odafigyelni, hogy nem a szegénység bizonyítéka az, ha valaki biciklivel jár nap, mint nap dolgozni.

Az összecsukható kerékpár pedig egy újabb szintjét képviseli ennek az elgondolásnak. Nem csak a mobilitást és testedzést teszi lehetővé, hanem akár a közlekedési módok váltogatását is. Csodálatos dolog a kerékpározás, de egy nagyvárosban, ahol pörögnek az események és szoros az időkeret, nehéz csupán kerékpár használatával megoldani a közlekedést. Ezért ma már olyan szintre fejlődött az összecsukható kerékpár gyártása, hogy akár néhány csuklómozdulat elég ahhoz, hogy táskaméretűvé hajtogathassa a járgányát.

Az összecsukható kerékpár tulajdonosa jól tudja, hogy mennyi előnnyel jár, ha ezzel indul útnak az ember. Nem kell azon aggódnia, hogy nem lesz hely a biciklitámaszoknál, illetve nagyobb biztonságban tudhatja maga mellett a bicikliét, ha beviszi például egy találkozó alkalmával a kiszemelt kávézóba. Magyarországon ettől ma még egy kicsit ódzkodnak az emberek, de például Hollandiában érdeklődéssel fordulnak az ötlet felé.

Természetesen ott a kiépített bicikli utak sem hasonlíthatóak az itthoniakhoz, hiszen ott annak van prioritása, hogy minél könnyebbé tegyék a két keréken való közlekedést. Míg itthon inkább a négy kereket helyezik előnybe mindennel szemben. Amikor megváltozik ez a felfogás, az összecsukható kerékpár is úgy fog fogyni, mint a cukor. Addig viszont a kerékpár tulajdonosokkal szembeni tisztelet és elfogadás be kell épüljön a mindennapokba, mivel manapság sajnos úgy tartják, hogy egyesek azért járnak biciklivel, mert nincs pénzük autóra.