A mai világban már bárkinek elérhetőek olyan diagnosztikai és terápiás eljárások, amiket kézzel, esetleg mechanikai eszközök segítségével végeznek. A manuálterápia első és legfontosabb része a fájdalom helyének és mértékének meghatározása. A Gyógytornászom rendelő manuálterápiás kezeléseinél esetén ez sosem maradhat el. Ha a diagnosztika elmarad, akkor egyszerűen nem lehet felépíteni a pontos terápia menetét. A minden részletre kiterjedő vizsgálat és a teljeskörű elemzés egyszerűen nem szabad kimaradjon.

A manuálterápia, ha nagyon tömören szeretnénk fogalmazni, akkor olyan eljárás, ami segít helyreállítani a mozgató és a támasztó szervrendszert. A megbomlott rendszert helyrehozzák, a holisztikus szemléletnek köszönhetően. Az ember egészét megfigyelő orvoslásmód nagyon rövid időn belül pozitív változást eredményezhet. A gyógytornász manuálisan végzi a különböző fogásokat, amelyekkel helyre tudja hozni a sérült gerincet és ízületeket. A manuálterápia nem tart sokáig, ráadásul teljesen egyénre szabott.

Mennyibe kerül a manuálterápia?

Amikor valamilyen kezelés díjszabásáról van szó, akkor mindig figyelembe kell venni, hogy a szakembernek mennyi munkája lesz az adott pácienssel. Minél többet kell vele foglalkozni, minél bonyolultabb fogásokat kell használnia, amik megerőltetőek még számára is, a díjszabás magasabb lehet. A manuálterápia általában drágább szokott lenni, hiszen több munkaórát kell belevinni és a gyógytornász is intenzívebben részt vesz a kezelések során. Viszont, ami egy nagyon jó hír, hogy a Gyógytornászom rendelőjében most a manuálterapeutás kezelése ára megegyezik 1 órás gyógymasszázs értékével.

Természetesen azt, hogy milyen terápiára van szüksége, mindenképpen egy szakember fogja eldönteni. Ehhez csupán 1 órás állapotfelmérő vizsgálaton kell részt vennie, amibe beletartozhat a röntgen, az MR vagy a CT. Esetleg, ha olyan a páciens állapota, akkor még laboranalízisre is szükség lehet. Természetesen a teljes korábbi kórelőzményt is elemezni kell, a pontos diagnózis felállításához.

Mi jellemzi a manuálterápiát?

Lényeges, hogy a különféle terápiás módszereket megkülönböztessük. Nem mindegyik képes kifejteni ugyanolyan hatást, ráadásul némelyik verziónál még kiegészítőket is bevethetnek azok, akik a kezeléseket végzik. Azt viszont bátran leszögezhetjük, hogy minden terápiát megelőz az állapotfelmérés. Ez természetes, hiszen nem mindegy, hogy milyen mértékű a fájdalom vagy hol jelentkezik. Az is nagyon fontos, hogy ne csak a fájdalom helyét vizsgálják, hanem az egész testet.

A holisztikus szemléletet követik például a manuálterapeuták. Megvizsgálják a szervi aszimmetriákat, a gerinc formáját és a csigolyák mozgását. Mivel az egész testet figyelembe veszik, a testrészek viszonyára és az ízületek, izmok egymással való kölcsönhatásra is fokozottabb figyelmet szentelnek. A manuálisan, vagyis a kézzel kivitelezett speciális fogásokkal már 10 alkalom után javítható a páciens állapota. A kezelés nem mindig fájdalommentes, de bizonyos idő után már a kellemetlenség is enyhülhet.