Hatékony dolog a keréknyomás érzékelő rendszer
Hatékony dolog a keréknyomás érzékelő rendszer

A biztonságos vezetés érdekében gyakran hoznak olyan szabályozásokat, ami nyűgnek tűnhet a sofőrök szemében, de igazából az ő dolgukat könnyíti meg. A keréknyomás ellenőrző rendszer az újonnan forgalomba hozott járművek esetében lesz kötelező. Minden kereket egy TPMS szelep fog figyelni, ami azonnal jelez, ha a gumiban csökken a nyomás. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon miért is jó nekünk? Nagyon egyszerűen azért, mert a biztonságunkat szolgálja azáltal, hogy figyelmeztet az aprócska problémának tűnő kevés levegőhiányra.

Lássuk csak kicsit pontosabban, hogy a TPMS szelep mit is jelenthet! Tanulmányok kimutatták, hogy a nem megfelelő keménységre fújt kerékkel történő közlekedés esetében nagyobb a balesetek aránya. Ugyanakkor még pénzt is spórolhat nekünk a TPMS szelep, és még a környezetet is kímélni tudjuk a segítségével. A túlságosan kemény abroncs esetében felmerül az a probléma, hogy nagyon kigömbölyödik, ezért a központi része lesz az a guminak, ami gyorsan fog kopni.

Ellenkező esetben, amikor is nincs kellő mennyiségű levegő, akkor viszont nagyon ellaposodik a futómű, és a két oldala lesz kitéve a nagyobb használatnak. A nagyobb tapadás aztán több üzemanyag-fogyasztást is jelenthet. A keréknyomás érzékelő rendszer könnyen segít ezen, mert amint érzékeli a hibát, már jelez is számunkra. Amennyiben az ABS szenzorral van egybekötve, akkor nincs is szükség semmilyen plusz beszerelésre a műszerfalon, mert azon a jelzőrendszeren keresztül képes minket figyelmeztetni, hogy valami nem úgy működik, ahogyan kellene.

A keréknyomás érzékelő rendszer direkt és indirekt módon köthető be, és figyelni kell, hogy amikor téli, illetve nyári gumicsere van, akkor minden be legyen állítva, hogy jól tudjon mérni. Használjuk ki bátran a modern technika ezen remek előnyeit! Szereltessük be a kocsinkba a keréknyomás érzékelő rendszer szükséges kellékeit, és ne csak azért, mert ez kötelező, hanem mert ilyen módon óvni tudjuk a körülöttünk lévő környezetet, és nagyobb biztonsággal tudunk majd közlekedni az utakon.