A régi időkben a gyerekvállas teljesen más elvek mentén történt, mint manapság. Amíg ez több évszáddal ezelőtt még erőforrásnak számított, addig most inkább befektetés. A sok gyerek biztosíték volt arra a nagyszülőknek, hogy lesz újabb pár szorgos kéz a családban, akik az otthon körül fognak segíteni. Az egészségügyi ellátás hiányosságai miatt, a nagyobb számarány volt a biztosíték arra, hogy legalább néhányan felnőnek és gondoskodnak majd az idősödő szülőkről. A modern társadalmi berendezkedésben a mennyiséget felváltotta a minőség.

Már egyre kevesebben vállalnak 5-8 gyereket, viszont a meglévő lurkókat teljes egészségben, biztonságban és anyagi jólétben igyekeznek nevelni. Itt fontos megemlíteni a stabil gyermek megtakarítást, amivel több-kevesebb összeg tehető félre a felnőttkor küszöbére. Voltaképpen a cél meghatározása többféle lehet. Vannak, akik az egyetemi tanulmányok finanszírozására gyűjtenek, már kicsi kortól kezdve, de előfordulhat, hogy kocsira vagy lakásra, netán vállalkozás indítására szánják az összeget.

Tulajdonképpen a gyerekre is rábízható a döntés, amint eléri a megfelelő kort, de a fiatalokat gyakran az aktuális trendek viszik el egy bizonyos irányba, amit érdemes bekorlátozni némi szülői szigorral, biztosítékok beiktatásával. A cél tehát minél többet megtakarítani. Miként lehet ezt? A babakötvény Start számlával egybekötve igen népszerű ezen a területen. A banki-gyermek megtakarítási számlák foglalják el a második helyet. A harmadik a sorban a biztosítói gyermek-megtakarítási programok. Ezek után pedig a TBSZ vagy Tartós Befektetési Számla a leginkább keresett.

Bár népszerűségüket tekintve, az előbbi opciók képviselik a fővonalat, tulajdonképpen akármilyen megtakarítási móddal kedvezni lehet a gyerekeknek. A fiók mélyén gyűjtögetett pénz ugyanúgy megtakarításnak számítanak, ahogyan egy bankszámlán tartott euró vagy dollár alapú betétek. A jövő megalapozását minél hamarabb érdemes elkezdeni, mert sohasem tudható előre, hogy mi fog történni a világban. A szülői gondoskodás, a mérhetetlen szereteten túl, terjedjen ki az anyagi háttér felépítésére ugyanúgy, legalább ugródeszka formájában!