Az inverteres hegesztő egy olyan készülék, amelynek segítségével az elektródákat egy nagyfrekvenciás átalakító segítségével tudjuk hegeszteni. A Profibarkács szerint az inverteres hegesztők „kisebbek, könnyebbek, mégis biztosítani tudják a szükséges hegesztőáramot”.

Ugyanakkor az inverteres technológia lehetővé teszi az energiahatékonyabb felhasználását, és ezáltal csökkenti a fogyasztást, ami nagyon fontos a fenntarthatóság szempontjából. Tehát, ha beszerzés előtt állunk, akkor érdemes megvizsgálni ezen berendezések jellemzőit, előnyeit és alkalmazási lehetőségeit is.

A működési elvük eltér a hagyományos hegesztőgépekétől. Az utóbbiakban az áramellátás szinuszos hullámok segítségével történik, amelyek állandó frekvenciával és amplitúdóval rendelkeznek. Az inverteres hegesztőkben az áramellátásért egy inverter felel, amely a bemenő váltakozó áramot egy egyenárammá alakítja át.

Ezután a készülék magas frekvenciájú áramot állít elő, amelynek amplitúdója és frekvenciája változtatható. Az inverteres hegesztőknek köszönhetően csökkenthető az energiafogyasztás. A szerkezeteknek számos előnye van a hagyományos hegesztőgépekkel szemben. Az inverteres hegesztők sokkal hatékonyabbak, mert a bemenő áramot magas frekvenciájú egyenárammá alakítják át, így kevesebb energiára van szükség.

Az inverteres hegesztőknek köszönhetően a hegesztési sebesség is növelhető, ami időt és pénzt takarít meg. A szerszámok emellett kisebbek és könnyebbek a hagyományos hegesztőgépekhez képest, így könnyen szállíthatók és tárolhatók. A masinák számos területen használatosak, ideértve az autó-, az acél- és az építőipart, valamint az otthoni barkácsolást.

Tudni kell, hogy az inverteres hegesztők különböző anyagok hegesztésére is alkalmasak, beleértve az acélt, az alumíniumot, az ötvözött acélt és az öntöttvasat. Nem mellesleg ezen gépek segítségével magas minőségű és tartós hegesztéseket lehet készíteni, így egy ilyen modell kiváló választás lehet mind a hobbi barkácsolóknak, mind a szakembereknek.