Fogaskerék
Fogaskerék

A mindennapi berendezések kifejezetten nagy pontossággal lettek megtervezve. A mérnökök olykor éveket ültek a tervező asztalok mögött, hogy olyan rendszereket hozzanak létre, amelyek kielégítik a szükségleteinket. Ezeknek egy jelentős alkotóeleme a fogaskerék, amely nélkül sok berendezés egyszerűen működésképtelen volna.

Igaz, hogy a csúcstechnológiás elektronikai eszközökben nem feltétlenül található ilyen alkatrész, de a kocsiktól kezdve a mezőgazdasági gépeken keresztül a kisebb kézi szerszámokig mindben jelen van a fogaskerék. Szerepe, hogy átadja a forgási energiát olyan módon, hogy közben megváltoztatja a menetirányt.

Hihetetlenül sok méretben és formában létezhet, valamint több anyagból is gyártásra kerül. A régi időkben még sziklából is faragásra került, ezzel mozgatták a nagy malomköveket, amelyek az őrlést végezték. A fogaskerék egy olyan termék, amelyik még nagyon hosszú időn keresztül fogja képezni a technológia alapját, így megfelelő tisztelettel kell bánni vele. Tudjunk meg róla még többet az internetről.