Bizonyos szakmák művelői jól tudják, miszerint léteznek olyan kivételes szerszámok, amiknek muszáj jelen lenniük adott feladatok elvégzésénél. A fejlődés révén sok olyan új technikai eszköz született meg, amikkel hatékonyan lehet eredményt elérni. Érthető módon, az igények megjelenésével együtt felmerült az esély arra, hogy adott dolgokat gyorsabban lehessen elvégezni. A kőműves és festő szakmában sok példa van erre.

A beton megkeverhető talicskába, de kényelmesebb és hatékonyabb keverőgépben. A festéshez számos ecset használható, de a henger praktikusabbnak minősül és gyorsabb haladást nyújt. A falfelületek előkészítése terén pedig kiváló segítség a vakolatgyalu. Remek útmutatót találhatsz a vakolatgyalu használatáról a profibarkacs.hu weboldalon. Első lépésben érdemes megismerni ezt a felszerelést. Voltaképpen leginkább egy simítóhoz hasonlít. 2 részből tevődik össze, az egyik a talp, a másik a fogó. Anyagát tekintve lehet fa, alumínium vagy acél.

A fogó résznél még előfordul a kényelmes műanyag bevonat. Egyszerűen csak rá kell szorítani a felületre és mozgatni a megfelelő irányba. A talpon egyedi kiképzések találhatóak. Gyártótól függően, van amelyeik késes kiképzéssel rendelkezik, mások éles tüskéket készítettek rá. Létezik rácsos kialakítás is a felhozatalban. Ezek a talprészek távolítják el a felületről a kiálló, oda nem illő maradékot. A vakolatgyalu elnevezés innen ered.

A funkciója ugyanakkor több mint egyszerűen a cementbevonat elsimítása. Alkalmas még felületek kiegyenlítésére, a régi vakolatok leszedésére, festékrétegek eltávolítására, polisztirol gyalulására, felületek előkészítésére. Látható tehát, hogy mennyire sokoldalú. Mindenképpen megéri a közelben tartani, mert ilyen formában lehet bármikor bevetni. Természetesen kézi erőre lesz hozzá szükség, de a gyakorlat hatékonyabbá teszi az alkalmazását minden környezetben. Egyszerű, nehezen romlik, használódik el, valamint olcsó. Érdemes lehet több típust próbára tenni, hogy meglássuk pontosan melyik az, amelyik a leginkább alkalmas.