A napelem már a hétköznapjaink részét képezik
A napelem már a hétköznapjaink részét képezik

A technológia és a világszemlélet mai álláspontja szerint, a megújuló energiaforrások kiaknázásában van a jövő kulcsa. A Nap sugárzásának felhasználásán már rég gondolkodnak a kutatók, olyannyira, hogy ma már a hétköznapi ember számára is beszerezhetővé vált a napelem.

Néhány évtizeddel ezelőtt még űrtechnológiának hatott arról beszélni, hogy egyszer majd napelemek lesznek a családi házak tetején, amelyek besegítenek a fűtésbe és az elektromos eszközök működtetésébe. Ma már szinte magától értetődik mindez.

A napelem működését szinte minden olyan ember ismeri, aki használja is azt. A leginkább elterjedt fajta az, amelyik a Napból jövő elektromágneses sugárzást használja fel és alakítja át közvetlenül elektromos árammá.

Ezt az áramot akkumulátorokban tárolva, akkor is felhasználható a befogott sugárzás, hogyha már jelen pillanatban megszűnt az. A legtöbb napelem pedig arra is képes, hogy a szűrt napfényt is felhasználja az áram fejlesztésére. Ez ma már kézzel fogható, felhasználható és magától értetődő az emberek számára.