abszint
Abszint

A fehér ürümről egyeseknek a gyógyászat jut eszébe, mások azonnal egy különleges szeszesitalra gondolnak. Az abszint Franciaországból terjedt át az egész világra, míg a 20. században betiltották az elkészítését. Régi történetek szerint, az abszint káros hatással volt a fogyasztókra, ám amikor kiderült a feltételezés ellentétje, engedélyezték a szeszfőzést.

Különlegessége, hogy az abszint megjelenik a művészetben is. Egy olyan társadalom idejében vált elfogadottá a fogyasztása, ahol az emberek nem voltak hozzászokva a tömény italok fogyasztásához. Örök problémává vált az alkoholizmus, sok festő vásznán jelentek meg bágyadt arcú párok, mellettük a zöld folyadékkal.

A mai helyzet erősen összehasonlítható a múlt századdal, a legtöbb boltban kapható abszint ugyanis hamisított. A színezés mellett hígítják, mivel sem Európában, sem Amerikában nem tiltja törvény az eredeti név használatát. Tárolása csak nagyon magas alkoholtartalom mellett lehetséges, ezért fogyasztás előtt kockacukorral és jéggel keverik.