A bankkártya elfogadás számos előnnyel jár, mint például az ügyfélkör bővülése és a készpénz kezelési költségeinek csökkenése. A készpénzmentes fizetési módok terjedése világszerte rohamos ütemben nő, ami egyrészt jelentős kényelmet biztosít a vásárlóknak, másrészt számos költséggel jár a kereskedőknek. Ennek az elfogadásnak a gazdasági hatásait érdemes alaposabban megvizsgálnod, hiszen mint vállalkozó, fontos tudnod, hogy milyen pénzügyi terhekkel kell számolj, ha bankkártyát szeretnél elfogadni fizetési módként.

Ráadásul ez egyre inkább kötelező. Bár tény, hogy rengeteg alternatíva létezik a készpénzmentes fizetésre, de jelenleg még leginkább a bakkártya használat az, amit a legtöbben preferálnak. Ennek megfelelően, erre érdemes fókuszálnod, ugyanis egyre gyakrabban helyezhetik a vevők előtérbe azokat a kereskedelmi egységeket, ahol módjukban áll így fizetni. De mindig érdemes alaposan megnézned, hogy miként állnak össze a költségek. Erre már többször is felhívta a kereskedők figyelmét a CMO.

Miként alakulhatnak a költségvetési szempontok?

A bankkártya-elfogadás költségei több tényezőből tevődnek össze. Először is, számolnod kell a tranzakciós díjakkal, amik általában a tranzakció értékének egy bizonyos százalékában kerülnek meghatározásra. Ezen díjak mértéke változó, függ a banktól, a kártyatársaságtól és az éppen alkalmazott technológiától. Továbbá, fix havidíjat is felszámíthatnak a szolgáltatók a kártyaelfogadó terminálok használatáért, illetve díjat kérhetnek az ezzel kapcsolatos további szolgáltatásokért, mint például a tranzakciós adatok feldolgozása és az ügyfélkezelés.

Természetesen, mindezek csak minimális összegek, de végül összeadódnak. A szolgáltatókon kívül pedig még ott vannak a pénzintézetek, kártya kibocsájtók, akik szintén keresni akarnak a tranzakciókon. Nem egyszerű tehát megtalálni a valóban költséghatékony megoldást, főleg úgy, hogy az árak gyakran dinamikusan változnak. Amire viszont érdemes figyelned, az a költségek leszorítása!

Hogyan kivitelezhető a költségek csökkentése?

A kártyaelfogadás költségeit minden esetben fontos optimalizálnod! Például kisebb kereskedőként kedvezőbb lehet olyan szolgáltatót választanod, amelyik alacsonyabb tranzakciós díjat kínál vagy ingyenes terminált biztosít bizonyos számú tranzakció elérése esetén.

Fontos, hogy rendszeresen értékeld át a kártyaelfogadó szolgáltatásaidat, hogy biztosítsd a legjobb ár-érték arányt. Ne kapkodd el a döntést és mindig járj nyitott szemmel, mert rendszeresen jelennek meg olyan új cégek, amik kifejezetten kedvező szolgáltatási tarifákkal dolgoznak! Néha pedig az sem árt, ha bankot váltasz, mert ezeknél pontosan ugyanez a helyzet áll fenn.

Előtérben az átláthatóság és kezelhetőség

A kártyaelfogadás költségeinek kezelése érdekében, fontos az átláthatóság és a költségek pontos nyomon követése. Ez segíthet abban, hogy időben észleld a felesleges kiadásokat és lehetőséged legyen ezeket csökkenteni. A költségvetés készítésekor minden lehetséges díjtípust vegyél figyelembe, beleértve az elszámolási és a késedelmi kiadásokat is, amik jelentősen növelhetik a végösszeget.

Ne hagyd, hogy a különféle díjak a fejedre nőjenek, hanem kövesd azokat nyomon és amint módodban áll, azonnal optimalizáld, ne mindig csak az áremelésekkel próbálj kompenzálni, mert annak a vásárlók nem fognak örülni.