Ingatlanba történő befektetés
Ingatlanba történő befektetés

A főváros mellett minden évben sokan teszik le a voksot, hiszen itt koncentráltan találhatóak meg mindazok a lehetőségek, melyek az oktatás, a karrierépítés vagy éppen a szórakozás terén nélkülözhetetlenek. Az albérleti díjak sajnos gyakran megfizethetetlenek, s különösen így van ez akkor, ha diákok szeretnének szállást találni. Szülőként érdemes elgondolkodni azon, hogy a saját ingatlan vásárlása mennyivel költséghatékonyabb, mint éveken keresztül havi 50-70 ezer forintot kifizetni a gyermek rá eső albérleti –díj részére.

A budapesti lakások befektetési céllal történő vásárlása egyébként is nagy népszerűségnek örvend. A hitelintézeteknél tartott megtakarítások gyakran csak minimális gyarapodást tesznek lehetővé, ezért megéri inkább olyan megoldást választani, amely jelentős hozammal jár együtt. Tipikusan ilyen az ingatlanba történő befektetés, melynek kapcsán a főváros kétségkívül remek választásnak bizonyul. A lakastakarekpenztarak.hu szerint a megtérülés kevesebb, mint 8 év, ám sok múlik azon is, hogy milyen bérlőt sikerül találni, s mely környéken helyezkedik el az ingatlan.

Tulajdonosként célszerű alaposan átgondolni, hogy az érdeklődők közül kinek adjuk bérbe az ingatlant, hiszen ezzel sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy igenis vannak olyan albérlők, akik hosszú távon is kifogástalan állapotban őrzik meg az ingatlant, és a kiköltözést követően nem kell teljes felújítást végezni utánuk. A bérleti díj kalkulálásakor több tényezőt célszerű figyelembe venni, így az elsődleges a felszereltség, a kialakítás és persze a környék. A belvárosi egyetemek, főiskolák és frekventált épületek környékén általában sokszorosa az albérleti díj a külvárosi kerületekben tapasztalhatóknál.

Az ingatlanba történő befektetés azért is remek választásnak bizonyul, mert ha az ingatlanpiaci árak és az egyéni igények is indokolják, akkor bármikor megszabadulhatunk a lakástól, ezzel pénzhez jutva. Ugyan az árak igen változóak és számos gazdasági folyamat hatással van azokra, de a megfelelő időpontot választva az értékesítéshez biztosak lehetünk abban, hogy befektetésünk megőrzi értékét. A 2016-os évben is bebizonyosodott, hogy az ingatlanok befektetési céllal történő vásárlása sokakat vonz, s e tekintetben a főváros minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend.