Virtuális privát szerverek
Virtuális privát szerverek

A virtuális privát szerverek, röviden VPS-ek számos előnnyel bírnak, amelyek ideálissá teszik őket arra, hogy vállalkozások online szolgáltatásainak alapjaként működjenek.

A virtualizációs segítségével a szerverek olyan egységekre oszthatóak, amelyek pontosan a meghatározott mértékben veszik igénybe a fizikai hardver erőforrásait. Így költséghatékony megoldást kínál hiszen nem kell olyan kapacitásért fizetnünk, amelyet nem használunk ki. Ez azonban csak egy a VPS számos előnye közül.

Nagy pozitívum, hogy egy virtuális szerver esetén a szoftveres ellátás, üzemeltetés és frissítés a bérlő kezében marad – vagyis teljes kontrollt és biztonságot élvezhet az ügyfél anélkül, hogy helyben telepített, on-premise megoldást kellene alkalmaznia. Ez már csak azért is szerencsés, mert egy ilyen helyben telepített rendszer költségei sok szempontból jóval magasabbak.

Ezzel a szoftverek konfigurációja, megváltoztatása gyakorlatilag azonnal lehetséges, amint az igény felmerül, nem kell senkire sem várni. Emellett viszont az is fontos, hogy a virtuális szerverek kényelmet kínálnak az ügyfelek számára.

A fizikai szerverek karbantartásával, javításával ugyanis nem kell foglalkozni. Miközben a szoftverek felett teljes ellenőrzésünk van, nem kell azzal foglalkoznunk, hogy a fizikai erőforrások mindig jól működjenek, nem kell a beszerzési költségekkel foglalkoznunk, ha esetleg valamelyik eszköz meghibásodna.

Ez a költségek megtakarítása mellett rengeteg vesződséget is megtakarít. Egy helyben telepített infrastruktúra esetén sokszor nem egyszerű megoldani, hogy a megfelelő kapacitás akkor is rendelkezésre álljon, amikor éppen az infrastruktúra egyes fizikai elemeit cseréljük vagy javítjuk. Ha azonban virtuális szervert bérlünk egy olyan adatközponti szolgáltatónál, mint a DoclerNet, ilyen problémákra nem lesz gondunk, mindezekkel a szolgáltató foglalkozik.

A VPS kis és nagyvállalkozások számára is ideális megoldás, amely egyszerre ellenőrzést és kényelmes biztonságot.