Egy pneumatikus eszköz
Egy pneumatikus eszköz

Csak a szakértők és bennfentesek vannak tisztában azzal, hogy pontosan mivel is foglalkozik a pneumatika. Ez még akkor is igaz, amikor rengeteg szerelő pneumatikus eszközöket használ, azonban fogalma sincs, hogy az adott szerszám milyen mechanizmussal működik. Tény és való, hogy ez a tudományág hihetetlenül pozitív hatással rendelkezik az emberi fejlődést és modernizációt tekintve.

Ennek köszönhetően olyan rendszerek, kellékek és eszközök láttak napvilágot, melynek hála, a legnehezebbnek hitt feladatokat is meg lehet oldani. Sokszor egy szerelő semmire sem megy a hagyományos eszközökkel, kézzel történő munkával. Nagyobb erőkifejtést tekintve csak a pneumatikus szerszám jöhet szóba, amelyik százszor erőteljesebb hatást fejt ki, mint az emberi kéz, mely bizony az esetek többségében limitált erővel rendelkezik.

A pneumatikus megoldások például a teherautók fékrendszerénél is elsőbbséget élveznek. Itt olyan lehetőségeket biztosítanak, melyeknek hála, a megszokott rendszerrel ellentétben pár másodperc alatt nullára lehet csökkenteni a sebességet.