Mivel a bőr feszessége és rugalmassága egyéni adottság, ezért előfordul, hogy erősebb fogyást vagy terhességet követően, valaki egyszerűen nem tudja visszanyerni az eredeti alakját. Ha a bőr nem tud megfelelően visszahúzódni, megereszkedik, kialakul a petyhüdt, lógós has, ami nemcsak esztétikai szempontból, hanem egészségügyileg is káros lehet, akkor érdemes megfontolni a plasztikai sebészet kínálta lehetőségeket, mint például a hasplasztika.

Ha részletesebben is érdekel ez a beavatkozás, kattints IDE! A felsorolt problémákat a plasztikai sebész ma már célzottan tudja kezelni. Orvos által szépen alakítható az úgynevezett kötényhas és természetesen az esetleges zsírfelhalmozódások. Ennek a beavatkozásnak három típusa ismert, a mini, a normál és a zsírleszívással kombinált hasplasztika.

Akkor ajánlott ezt a műtétet elvégezni, ha a bőr meglazult és veszített a rugalmasságából, ha fogyást vagy szülést követően nem képes visszahúzódni, de elvégezhető erősen striás bőr és kötényhas esetén is. Amint eldöntötted, hogy elvégezteted ezt a beavatkozást, célszerű felkeresned dr. Falus György plasztikai sebészt, akinek elérhetőségeit megtalálod a drfalus.hu weboldalon.

Az első vizsgálatért nem kell fizetned, ennek során megbeszéled a sebésszel, hogy mit szeretnél, ő pedig elmagyarázza az egész folyamatot. Analíziseket is végezned kell az operáció előtt. Szükség van laborvizsgálatra, EKG-ra, mellkasröntgenre és tüdőszűrésre. Ha részt vettél már plasztikai műtéten, betegségben szenvedsz, orvosságot szedsz, akkor további vizsgálatokat is el kell végezned.

A hasplasztika műtét menete

Maga a beavatkozás altatásban történik és körülbelül 2-3 órát vesz igénybe, az operáló intézményből csak másnap távozhat a páciens. Rejtett helyen lesz a metszés, egy hosszú, ívelt vonal formájában az alhas területén. A végeredmény azonnal látható, de arra számítanod kell, hogy csak hónapokkal a műtét után alakul ki a végleges forma.

Nem kell aggódnod, a műtéti heg ugyanis nem fog kilátszani sem a kétrészes fürdőruhából, sem a bikiniből. A beavatkozást követően, fél évig sem napfény, sem szolárium fénye nem szabad érje a heget, mert a metszés helyének napoztatása a heg deformálódásához vezethet.

Az operáció után 3-4 napig otthoni pihenés javasolt, 4 napig pedig egyáltalán nem érheti víz a sebet. Csak az 5-ik naptól lehet zuhanyozni. Innentől kezdve, még legalább 1 hónapig tilos 5 percnél tovább vízben tartani a műtéti területet. A megfelelő gyógyulás és a tartósabb eredmény érdekében a páciensnek javasolt a műtét után 4-6 hétig speciális haskötőt viselnie.

Ezek betartásával, foglalkozástól függően, 1 hét múlva már visszatérhet a munkába. További 1-2 hétig nem szabad autót vezetni, 1 hónapig tartózkodni kell az erősebb terheléstől és a sportolástól. Nem ajánlott a hason fekvés sem.

Bár 1 hónap után elkezdhet sportolni a páciens, azért néhány hónapig nem javasolt a hasizmokat terhelő sporttevékenység (aerobik), sem a nagyobb rázkódással járó sportok (futás, biciklizés, tánc). Ezt már viszonylag könnyen el lehet viselni, főleg, ha látod a plasztikai műtét szép eredményét, amit meg akarsz tartani.