A flavonodiok tulajdonképpen nem mások, mint azok az anyagok, amelyek a gyümölcsök és a növények színét adják. Az egészségre gyakorolt hatásukról érdemes beszélni. Az antioxidáns hatású anyagok bioflavonoidok célja az, hogy megfékezzék a szervezetben zajló káros oxidációs folyamatokat. A flavonoidok képesek megakadályozni a sérüléseket, vagyis képesek csökkenteni a betegségek kialakulásának lehetőségét. A kvercetin egy olyan erős antioxidáns, ami segít megakadályozni a szürke hályog vagy a cukorbetegség kialakulását.
Nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. A legnépszerűbb antioxidáns források közé tartoznak a citrusfélék, a cseresznye és a meggy, de az áfonya is ugyanebbe a csoportba tartozik. A zöld tea, a vörösbor szintén gazdag antioxidáns forrás. A flavonoid csoportjából már vannak olyan fajták, amelyekből kettő már gyógyszerként is használható, ez a két vegyület a silymarin és a rutin. Az elsőt májgyulladás esetén alkalmazzák, a másodikat pedig a hajszálerek erősítésére szedik.
yatoo hozzászólásai